Agenda


     Vanaf Zondag 11 Oktober
     Loop Tegen Kanker
     Bisschopslaan, Warmond
 

   Laatste Nieuws


     Inschrijving Loop tegen Kanker geopend.
     Klik hier om u in te schrijven.
 
Nieuws
  • zaterdag 21 september 2019 Nog 3 weken tot aan de 9e Loop tegen Kanker. De inschrijvingen stromen binnen dus wees er snel bij. Voorinschrijven is goedkoper en verzekerd u van een startnummer cq. bewijs. Lees meer
  • vrijdag 28 september 2018 Lopen tegen Kanker is de kernactiviteit van de Stichting Lopen Tegen Kanker. Ieder jaar op de eerste of tweede zondag van oktober zijn er: een wandeltocht van 8 a 10 km een wandeltocht van 18 a 20 km een gezinsloop van 2 km 2 recreatielopen met elektronische tijdswaarneming van 5km en 10km. De start is in Warmond. De afgelopen jaren heeft de 10km de kernen van Sassenheim en Voorhout aangedaan. In 2018 zal de loop plaatsvinden op zondag 7 oktober. Centrale plek van de Loop is Sporthal de Geest, De Geestlaan 27 te Warmond. Inschrijven voor de 8e Loop tegen Kanker kunt u hier doen. Lees meer
  • donderdag 17 mei 2018 WIJ GAAN DOOR! Door een tekort aan bestuursleden deden wij vorig jaar een oproep voor extra handen. Zonder extra mensen kwam het voortbestaan van ons evenement in gevaar. Het leek erop dat vorig jaar de laatste editie zou zijn. Verheugd zijn wij om te melden dat er tijdens deze laatste editie zich spontaan 5 mensen hebben aangemeld! Wij kunnen en gaan dus door! In een later stadium zullen wij deze enthousiaste, gedreven mensen aan jullie voorstellen. Noteer hem dus alvast maar in de agenda: ZONDAG 7 OKTOBER 2018, LOPEN TEGEN KANKER, EDITIE 8 Lees meer
  • zaterdag 29 april 2017 U kunt zich weer inschrijven voor de 7e Loop Tegen Kanker op zondag 8 oktober 2017. Lees meer
Meer nieuws
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief:
Design by Ron Driessen

Onze visie

Tegen Kanker kun je wat doen, kom in beweging tegen kanker!


Kanker is domme pech maar soms kun je het lot een beetje sturen. Ruim 40% van de kankergevallen wordt veroorzaakt door factoren die we kunnen beïnvloeden. Als alle Nederlanders stoppen met roken en drinken en als ze allemaal gezond eten dan scheelt dit jaarlijks meer dan 40.000 kankerdiagnoses.

De laatste jaren is er veel bereikt op het gebied van kankerbestrijding. We beginnen de vijand te kennen maar de strijd is nog lang niet gestreden. Voor veel vormen ging het risico omlaag of verbeterde de kans op overleving na de diagnose. Toch zal het aantal kankerpatiënten de komende jaren aanzienlijk toenemen. 

Door de vergrijzing van de bevolking, het min of meer constante risico om kanker te krijgen en het dalende risico op aan kanker te overlijden zal de prevalentie fors toenemen. In 2009 waren er ruim 400.000 mensen met kanker. Verwacht wordt dat dit er in 2020 bijna 700.000 zullen zijn. De kankervormen die het meest zullen voorkomen zijn prostaat- en dikke darmkanker bij mannen en dikke darm- en borstkanker bij vrouwen. 

De invloed van preventie moet men niet onderschatten. Minstens een derde van alle kankergevallen in ons land wordt veroorzaakt door roken. Daarnaast kan met het terugdringen van lichamelijke inactiviteit, ongezonde voeding, alcoholgebruik, overmatige blootstelling aan Uv-straling en overgewicht ook nog heel wat gezondheidswinst behaald worden. 

Kanker heeft ook grote impact op het geluk van patiënten en hun familie en vrienden. Het vaak moeilijk om met kanker om te gaan, voor de patiënt maar ook voor de omgeving. Niet zelden voelen mensen zich alleen, bedroeft, onzeker en ongelukkig. Warmte, aandacht en hoop is belangrijker dan ooit.

Daar kunnen we dus iets aan doen! Sterker nog, daar moeten we iets aan doen. De Stichting Lopen Tegen Kanker wil hier  ook iets aan doen.   

De drie pijlers onder onze visie: 
  1. Bestrijding van kanker staat voorop. Die bestrijding wordt te vaak gehinderd door regelgeving, economische belangen of geldgebrek. Daarin moet verandering komen.
  2. Preventie is een belangrijk factor die je voor een deel in eigen hand hebt. Een gezonde levensstijl is geen garantie maar helpt wel. Gezonder voeding, minder stress, meer plezier en meer bewegen versterken onze afweer. Voldoende bewegen lijkt een uitstekende medicijn om het risico op kanker te verkleinen en kan voor (ex)-kanker patiënten een bijdrage leveren aan het lichamelijke en psychische welzijn. Meer bewegen helpt ook bij het voorkomen van overgewicht, een extra risicofactor bij een aantal vormen van kanker. Goede verzorging van onze afweer, oftewel ons immuunsysteem, is dus een belangrijk wapen in de strijd tegen kanker. Vergroting van inzicht in de oorzaken van kanker en bewustzijn van gezond leven zal het aantal gevallen van kanker doen verminderen. Gezonder voeding, minder stress, meer plezier en meer bewegen zijn het beste te beïnvloeden in de opvoeding van kinderen omdat gedragspatronen daar worden ontwikkeld. Scholen kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. 
  3. Aandacht dichtbij: De impact die kanker heeft wordt heel duidelijk is het dichtbij jezelf komt. Doelen die dichtbij liggen zijn gemakkelijker te realiseren en mensen die dichtbij je staan kun of mag je zeker niet negeren als het om kanker gaat. Ook dichtbij is er nog veel verbetering mogelijk in de begeleiding van mensen die getroffen zijn door kanker. Daarbij kan het gaan om kleine dingen die soms al veel helpen. De Stichting Lopen Tegen Kanker wil daarom haar donaties ‘dichtbij’ besteden en speciale aandacht schenken aan projecten en mensen uit de regio Leiden en Teylingen. Zodat het opgemerkt wordt, herkenbaar is, concreet is en dat we het verschil dat we samen maken ook zelf kunnen zien.
* De bovenstaande cijfers zijn afkomstig uit het rapport 'Kanker in Nederland tot 2020' van de Signaleringscommissie Kanker (SCK) van KWF Kankerbestrijding.